Huisartsenpraktijk
Dorpsstraat 8b, Meijel T 077 - 466 36 36

Griepvaccinatie 8 november 2023 16.00-18.30

Griepvaccinatie

Griepvaccinatie

Als u niet in aanmerking komt voor de griepprik, dus niet geindiceerd bent, kunt u dit in september en oktober doorgegeven aan de assistente.
Als het mogelijk is wordt de griepprik wordt voor u besteld en u dient hier voor te betalen via de apotheek

De geÏndiceerde patienten krijgen de griepprik vergoedt.

Griep

Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus, ook wel influenzavirus genoemd.. Griep gaat gemakkelijk over van de ene mens op de andere, bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten of door elkaar een hand te geven . Griep kan bij sommige mensen ernstige gevolgen hebben. De griepprik verkleint de kans op griep.

 

Voor wie is de griepprik?

De griepprik is bedoeld voor mensen met

 • een chronische ziekte van hart of longen ( ook Longschade door Covid 19)
 • Zwangere vrouwen vanaf 22 weken
 • Morbide Obesitas (BMI 40 of hoger)
 • diabetes ( suikerziekte)
 • nieraandoening
 • neurlogische of neuromusculaire aandoeningen
 • Dementie
 • Cochleaire implantaten
 • weinig weerstand door een andere ziekte of door een medische handeling
 • ouder dan 60 jaar
 • voor mensen met een verstandelijke beperking

Voor deze groepen geldt dat de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn dan voor mensen jonger dan 60 jaar en mensen die deze ziektes niet hebben. Daarom adviseert de Gezondheidsraad de griepprik voor deze groepen. Ze krijgen elk jaar een uitnodiging voor de jarlijkse griepprik. Voor deze groepen is de griepprik gratis.
Wanneer u in een van deze groepen valt en geen uitnodiging hebt gehad wilt u dit dan doorgeven bij de assistente? (uitnodigingen worden half oktober verstuurd)

Waarom vanaf 60 jaar?

Mensen hebben al vanaf 60 jaar een grotere kans op ernstige gevolgen van griep. Ook al voelt u zich fit, als u ouder wordt, veroudert ook uw afweersysteem.

Hoe werkt de griepprik?

Als u een griepprik krijgt, dan gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het griepvirus. De griepprik werkt na twee weken. Als u daarna besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken.

De griepprik biedt niet altijd bescherming tegen de griep. Wel is aangetoond dat het de kans op griep kleiner maakt. Als u na de griepprik toch griep krijgt zal mogelijk,
 - de griep milder verlopen
 - de kans op complicaties, zoals een longontsteking kleiner zijn
 - de kans dat uw 'eigen' ziekte verergert kleiner zijn.

De griepprik geeft weinig bijwerkingen .

Kunt u van de griepprik bijwerkingen krijgen ?

Soms kunt u bijwerkingen krijgen van de griepprik. De plaats van de prik op uw arm kan de erste dag pijnlijk, rood of dik zijn. U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder lekker voelen. Van de griepprik kunt u geen griep krijgen.

Heeft u een bijwerking na de griepprik? Meld dit dan bij uw (huis0arts. uw (huis)arts kan de bijwerkingen melden bij Lareb. U kunt dit ook zelf doen op www.lareb.nl. Lareb is het nederlands centrum voor bijwerkingen . Met uw melding kan lareb ervoor zorgen dat geneesmiddelen zo veilig mogelijk blijven.

Waarom elk jaar een griepprik?

Het griepvirus verandert regelmatig. Daardoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daaromheeft u ook jaarlijks een nieuwe griepprik nodig. Zo kan uw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. De samenstelling van de griepprik wordt elk jaar opnieuw bepaald. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen komende winter het meest zullen komen. Stukjes van die virussen komen in de griepprik.

De jaarlijkse griepprik beschermt u tegen de meest voorkomende griepvirussen . Elk jaar wordt u daarom tussen half oktober en half november uitgenodigd voor de griepprik.

Belangrijk

- U krijgt de griepprik in de bovenarm. Wilt u kleding aandoen waarbij u gemakkelijk uw bovenarm bloot kunt maken ?
 - Bent u allergisch voor kippenei-eiwit? U mag dan misschien de griepprik niet hebben. Neem contact op met uw huisartsenparktijk of de arts van de zorginstelling waar u verblijft.
 - De griepprik is op de praktijk of in de zorginstelling aanwezig.