Orthomoleculaire praktijk
Dorpsstraat 8b, Meijel T 077 - 466 36 36

Suikerarme Voeding maakt dieet overbodig!

Suikerarme voeding maakt dieet overbodig

woensdag 04 oktober 2017

Heeft u of uw obese cliënt veel moeite om haar strikte dieet vol te houden? Voortdurend honger en behoefte aan zoetigheid? Begrijpelijk, maar waarschijnlijk onnodig: overstappen op een suikerarme voeding leidt al na minder dan twee weken tot een betere stofwisseling, reductie van overgewicht en minder hongergevoel. Dit suggereert een reviewonderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Osteopathic Association (JAOA) [1].

HFCS en vetproductie

Het is vooral zaak high-fructose corn syrup (HFCS) te mijden, stellen de onderzoekers. HFCS is volgens de osteopaten de belangrijkste aanstichter van obesitas. Het zoete goedje is erg populair bij voedingsproducenten, vanwege zijn lage prijs, maar ook vanwege zijn 20 procent hogere zoetheid dan gewone suiker. Het zit in bewerkte voeding en dranken en wordt sterk in verband gebracht met gewichtstoename [2]. Dit blijkt vooral te gelden wanneer we het tot ons nemen via frisdrank [3]. Maar waarom is het eigenlijk zo slecht voor ons?

De onderzoekers geven in JAOA aan dat HFCS door de lever ongeveer 19 keer zo snel in vet wordt omgezet dan ruwe suiker. Het proces dat daarvoor verantwoordelijk is – de novo lipogenese – gaat door HFCS dus in de hoogste versnelling.

Missing link tussen voeding en gezondheid?

Chronisch verhoogde lipogenese in de lever zou volgens de onderzoekers wel eens de missing link kunnen zijn tussen toegevoegde suikers enerzijds en metabole afwijkingen anderzijds. Daarbij moet men denken aan obesitas, hoge vetgehaltes in het bloed, hart- en vaatziekten, NAFLD, insulineresistentie en diabetes type 2.

"Als HFCS uit de voeding verwijderen en ruimte maken voor voeding die het lichaam goed kan metaboliseren, gaan honger en suikerdrang weg. Zo worden de patiënten gezonder, zonder dat ze daarvoor op dieet hoeven of calorieën hoeven tellen. Deze ene verandering heeft het potentieel om serieuze ziektebeelden te voorkomen en het lichaam weer gezond te maken.”

Bewerkte voeding en AGE’s

Niet alleen qua vetproductie en –opslag loont het om voeding met HFCS te mijden. Een steeds vaker terugkerend thema zijn AGE’s, de zogenaamde Advanced Glycation Endproducts. Ze komen voornamelijk voor in bewerkte voeding die bij hoge temperaturen bereid is, maar kunnen ook door het lichaam worden aangemaakt als men veel suikerrijke fabrieksvoeding eet. Ook hier is het weer vooral fructose dat in verband is gebracht met aanmaak van AGE’s.

Diermodellen hebben laten zien dat AGE’s accumuleren in verschillende weefsels, waaronder weefsels die in verband zijn gebracht met perifere insulineresistentie en veranderingen in het vetmetabolisme. Fructose blijkt daarbij van alle suiker één van de snelste en meest effecieve glycatiemiddelen te zijn.

Maar er is nog meer: van AGE’s is inmiddels ook aangetoond dat ze celfuncties verstoren van onder andere vetmetabolisme, immuunsysteem, antioxidantendefensie en mitochondriale mechanismen. Bovendien kunnen ze orgaanschade veroorzaken in de lever, spierweefsel en de hersenen [4].

Conclusie: vermijd bewerkte voeding

Het is natuurlijk eenvoudig gezegd: probeer suikers in het algemeen, en HFCS in het bijzonder, te vermijden. Maar uw cliënt die op suikerarme voeding wil overstappen, zal in de supermarkt wel voor een uitdaging komen te staan. HFCS zit in 75 procent van alle voorverpakte voeding en dranken. Het is dus essentieel dat uw cliënt zich in de supermarkt tot het versvak wendt, of gelijk doorloopt naar de biologische boer, markt of groenteman om verse producten te halen.

 

Bronnen

[1] Jean-Marc Schwarz et al., Conversion of Sugar to Fat: Is Hepatic de Novo Lipogenesis Leading to Metabolic Syndrome and Associated Chronic Diseases?, The Journal of the American Osteopathic Association (2017).

[2]Juliana Bunim, "Obese Children's Health Rapidly Improves With Sugar Reduction Unrelated to Calories", University of California San Francisco. Retrieved 31 January 2016.

[3] White, J. S. (2009), "Misconceptions about high-fructose corn syrup: Is it uniquely responsible for obesity, reactive dicarbonyl compounds, and advanced glycation endproducts?",  Journal of Nutrition. 139 (6): 1219S–1227S

[4] Aragno M, Mastrocola R., Dietary Sugars and Endogenous Formation of Advanced Glycation Endproducts: Emerging Mechanisms of Disease, Nutrients. 2017 Apr 14;9(4). pii: E385.