Huisartsenpraktijk
Dorpsstraat 8b, Meijel T 077 - 466 36 36

Pneumokokkenvaccinatie 2 november 2022 16.00-18.30

Pneumokokken vaccinatie voor ouderen

In 2022 krijgen ouderen, geboren 01-01-1953 tot en met 31-12-1956, naast de uitnodiging voor een griepvaccinatie ook een uitnodiging voor een pneumokokken vaccinatie. Wij vaccineren op woensdag 2 november 2022. Voor deze datum krijgt u een oproepbrief thuis gestuurd. Kunt u dan niet komen, dan kunt u bellen met de assistente voor n afspraak. 

In de komende jaren zullen ook ouderen vanaf 60 jaar een uitnodiging gaan ontvangen. Tot het 75e jaar moet de vaccinatie dan iedere 5 jaar herhaald worden. Hieronder wat achtergrondinformatie.

De pneumokok, voluit Streptococcus Pneumoniae genaamd, komt vaak in de bovenste luchtwegen voor zonder symptomen te geven of iemand ziek te maken. Bij verminderde weerstand kan de bacterie aanleiding geven tot een oorontsteking, bijholteontsteking, invasieve pneumokokkenziekte, sepsis, hersenvliesontsteking of longontsteking.

De bacterie heeft een kapsel dat het opeten (fagocytose) door de witte bloedcellen van het immuunsysteem moeilijker maakt.

Er bestaan zo’n 90 soorten pneumokokken. 20 daarvan worden bij 47% van de infecties gevonden. In de vaccins die nu op de markt zijn, richten zich op 10, 13 of 23 soorten.

De laatste jaren krijgen baby’s een pneumokokkenvaccin met 10 soorten aangeboden, om bij zuigelingen hersenvliesontsteking te voorkomen. Sedertdien komt er ook minder pneumokokkenziekte bij ouderen voor, maar wel weer meer van de andere soorten die niet in het vaccin zitten. Mensen die een verminderde weerstand hebben, omdat ze geen milt (meer) hebben, worden al langer gevaccineerd tegen pneumokokken. Het vaccin dat nu aangeboden wordt aan ouderen bevat 23 soorten, die de meeste infecties zouden veroorzaken.

Er wordt gevaccineerd met een stukje van het kapsel van de bacterie. Daaraan is fenol als conserveringsmiddel toegevoegd. U mag niet gevaccineerd worden als u koorts heeft, verkoudheid is geen bezwaar. Bijwerkingen van de vaccinatie kunnen zijn: rode pijnlijke plek, zwelling, eventueel koorts en spierpijn.