Orthomoleculaire praktijk
Dorpsstraat 8b, Meijel T 077 - 466 36 36

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde gaat ervan uit dat een lichaam moet beschikken over voldoende belangrijke stoffen zoals vitamine, mineralen, vetten, enzymen en andere bio actieve stoffen. Een gebrek - groot of klein - van deze stoffen kan de gezondheid in gevaar brengen en diverse klachten geven. De Orthomoleculaire geneeskunde valt onder de complementaire geneeskunde ofwel de aanvullende geneeskunde. Dit betekent dat een orthomoleculaire behandeling prima gevolgd kan worden naast een reguliere behandeling.

Een keten is zo sterk als de zwakste schakel

Een goede of slechte gezondheid wordt bepaald op het niveau van de miljarden cellen waaruit het menselijk lichaam bestaat. Voor de duizenden biochemische reacties binnen elke cel zijn vitaminen, aminozuren en spoorelementen nodig. Een chronisch tekort aan deze voedingsstoffen is de meest voorkomende oorzaak van een slechte functie van de cellen. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Engelse ziekte, beriberi en scheurbuik. Deze ziekten komen in het westen bijna niet meer voor,  heden ten dage zien we wel veel andere ziekten en klachten zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk, diabetes, ontstekingen en infecties, kanker, buikklachten en moeheid.

Vaak kan de oorzaak bij deze aandoeningen worden gevonden in tekorten van essentiële voedingsstoffen. Het tekort ontstaat door een onvoldoende inname of een slechte opname van het lichaam. Bij gebrek aan een adequate aanvulling worden de normale cel functies op de lange duur verzwakt, je voelt je minder vitaal en ontwikkeld kleine en grote klachten doordat de gezondheid verslechterd. Orthomoleculaire geneeskunde spoort de relatieve tekorten op en vult deze aan, hiermee wordt de oorzaak aangepakt.